Na obnovu hradov a torzálnej architektúry išlo okolo 700-tisíc eur

13.09.2013 Bratislava

Bratislava 13. septembra (TASR) – Pilotný projekt obnovy hradov a hradných ruín podľa ministra kultúry Mareka Maďariča preukázal svoju životaschopnosť a za tri roky nadobudol väčšie rozmery. Pokiaľ v roku 2011 rezort kultúry poskytol dotácie iba na Uhrovec a Šarišský hrad, tento rok ich získalo 36 žiadateľov. Minulý rok sa z dotačného programu Obnovme si svoj dom prispelo na 16 hradov, ruiny dvoch kostolov, jedny mestské hradby a jednu archeologickú lokalitu.

Tohtoročné dotácie v programe Obnovme si svoj dom predstavovali takmer 5,5 milióna eur, z toho okolo 700.000 eur putovalo na obnovu a konzervovanie torzálnej architektúry. Tie využili obce a rôzne združenia nielen na hrady, ale aj na pokračovanie v obnove ruiny kostola (Veľká Čalomija), opravu kaštieľov (Malé Vozokany, Širkovce, Kecerovce, Toporec), archeologický výskum zaniknutého hradu (Širkovce) či obnovu parku pri kaštieli (Spišský Hrhov).

"Ukázalo sa, že tento projekt je životaschopný a prospešný. Prispieva nielen k obnove kultúrneho dedičstva, ale vytvára aj, síce krátkodobé, ale predsa len pracovné príležitosti pre dlhodobo nezamestnaných," priblížil pre TASR Maďarič s tým, že sa v ňom bude naďalej pokračovať.

Rezort má na tento účel podpísanú zmluvu s ministerstvom práce a ústredím práce, ktorá je platná ešte budúci rok. Maďarič predpokladá, že v roku 2014 sa začne rokovať o jej predĺžení. Na hradenie miezd dlhodobo nezamestnaných sa počas rokov 2012 až 2014 počíta s 3,217 miliónmi eur.

Podporení žiadatelia sa môžu uchádzať o dotáciu každoročne. Nemôžu však počítať so stopercentným pokrytím predložených projektov. Minister pripomína, že finančné požiadavky niektorých subjektov boli premrštené a nereálne. "Skúsenosť ukázala, že optimálna suma poskytnutá jednému žiadateľovi v rámci projektu sa pohybuje medzi 15.000 až 30.000 eur. Samozrejme, závisí to od veľkosti obnovovaného objektu, skúseností koordinátorov aj počtu nezamestnaných. Vyššie dotácie sa väčšinou neosvedčili vzhľadom na to, že práce prebiehajú na veľmi vzdialených lokalitách a projekt je ešte v zárodku," ozrejmil.

Ministerstvo neuvažuje o obmedzení počtu žiadateľov tak, aby dotácia plne vykryla ich požiadavky. Obnova pamiatok je podľa Maďariča dlhodobý proces, pričom MK nemá také zdroje, ktoré by umožnili v krátkom čase úplnú rekonštrukciu nejakej pamiatky. "Základným cieľom programu Obnovme si svoj dom je zabrániť totálnemu zdevastovaniu hradov a hradných ruín. Vyčlenené prostriedky vedia tento základný cieľ splniť," poznamenal.

Tento rok sa na prácach na 36 podporených projektoch zúčastnilo 463 nezamestnaných. Tí sa do týchto aktivít mohli zapojiť maximálne pol roka.

"Benefitov z tohto projektu je naozaj dosť. Okrem samotnej obnovy, sa u nezamestnaných zlepšujú remeselné zručnosti, a tým sa zvyšujú ich šance na budúce uplatnenie na trhu práce," vymenoval Maďarič, pričom k ďalšiemu pozitívu patrí využívanie stavebných materiálov od miestnych dodávateľov.
 

Vyberte región